Examenul coproparazitologic este un test microscopic de identificare a paraziților (ouă de helminți – ascaris, oxiur, tenia etc. sau forme vegetative / chistice de protozoare – giardia).
Materiale necesare pentru efectuarea testului:
■ Un recipient de colectare (coprorecoltor cu linguriță sau spatulă colectoare) simplu, fără mediu de transport
■ Spatule de lemn
■ Mănuși de latex
Pentru examenul coproparazitologic trebuie recoltată o probă de materii fecale de 5-10 g (cât un bob de mazăre sau o alună), introdusă în coprorecoltor.
Nu folosiți purgative sau laxative pe bază de cărbune, colectați proba din scaunul emis spontan, în orice moment al zilei. Nu colectați mai mult de un fragment mic. Cantități mai mari de 10g vor reduce șansele detectării paraziților.
Considerații pre-colectare:
■ Cu 8 zile înainte de recoltarea probei, nu luați antibiotice sau antiparazitare.
■ Dieta nu este necesară.
■ Un rezultat negativ nu exclude infecția, deoarece unele parazitoze se caracterizează prin cicluri de eliminare a paraziților – de exemplu pentru Giardia testul trebuie repetat la 5-7 zile dacă primul rezultat este negativ, până la trei testări.
Colectarea probei de scaun:
1. Indiferent de recipientul utilizat (cutie de carton, oală de noapte, etc.), evitați contaminarea probei cu apă sau urină. Folosiți mănuși de latex pentru a evita autocontaminarea.
2. Deschideți coprorecoltorul. Cu ajutorul spatulei sau al linguriței atașate de capacul recipientului, colectați o probă de scaun de dimensiunea unei alune (5-10g). Închideți ferm capacul recipientului.
3. Recipientul trebuie adus la laborator cât mai rapid după recoltare sau se poate păstra câteva ore la frigider.
4. Dacă observați paraziți adulți cu ochiul liber, puneți toată porțiunea respectivă într-un borcan curat, transparent, cu capac ferm închis.
Aduceți borcanul la laborator. Folosiți obligatoriu mănușile și spatula.
5. Vor fi respinse recipientele murdare, cu cantitate mai mare de 10g de materii fecale, probele vechi.