Urocultura

Urocultura înseamnă analiza bacteriologică a urinei și poate identifica bacterii patogene implicate în infecțiile de tract urinar, cistite sau pielonefrite: E. Coli, Klebsiella, Enterococcus, etc. Rezultatul analizei se poate obține după încheierea etapelor de cultivare, izolare, identificare și antibiogramă (maximum 4 zile lucrătoare).

Materiale necesare pentru efectuarea testului:

■ Un recipient de colectare (urocultor) steril, ambalat individual

■ Punguță pentru recoltarea urinei la sugari și copiii mici

Considerații pre-colectare:

■ Cu minim 7 zile înainte de recoltarea probei, nu luați antibiotice și antiseptice urinare.

■ Recoltarea se face din prima urină de dimineață sau, dacă nu se poate aștepta până a doua zi, se va recolta în orice alt moment al zilei, după minimum 4 ore de la ultima golire a vezicii.

■ Recoltarea se face înainte de inițierea tratamentului cu antibiotice. Pentru urocultura de control după tratament, se vor aștepta 7-10 zile de la finalul tratamentului.

Colectarea probei de urină din jetul mijlociu:

1. Scoateți urocultorul din învelitoarea de plastic.

2. Faceți toaleta riguroasă a regiunii uro-genitale, cu apă caldă și săpun, apoi uscați prin tamponare cu tifon sau hârtie sterile. La femei, nu se vor face mișcări de ștergere dinspre zona ano-perineală. La bărbați, cu glandul decalotat complet, mișcările vor fi doar dinspre meatul urinar înspre șanțul balano-prepuțial. Glandul va fimenținut decalotat pe toată perioada colectării.

3. Prima parte a jetului urinar trebuie lăsată să curgă în toaletă, jetul mijlociu se prinde în urocultor fără întrerupere, iar partea finală se lasă să curgă în toaletă.

4. Închideți ferm capacul urocultorului și aduceți proba în laborator în cel mai scurt timp (sub 2 ore) sau refrigerați-o pentru maximum 4 ore înainte de a o aduce în laborator.

5. La sugari și copiii mici: spălați cu apă caldă și săpun zona uro-genitală a copilului, uscați prin tamponare cu un tampon de tifon steril, nu aplicați pudre, creme sau uleiuri protectoare.

Fixați porțiunea adezivă cu orificiul punguței în jurul penisului sau al vulvei, în așa fel încât rectul să rămână în afară. Verificați ca porțiunea adezivă să fie bine atașată de piele în jurul orificiului urinar, astfel încât urina emisă să nu se prelingă pe lângă marginea punguței. Nu puneți scutec peste punguță. Verificați la fiecare 10 minute, iar dacă există urină colectată în punguță, dezlipiți cu atenție și introduceți punguța în urocultor, fără să vărsați.

Nu transferați urina din punguță în urocultor. Nu colectați urina prin „stoarcerea”scutecului. Aduceți proba imediat la laborator.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.